pátek 7. května 2010

Amanda Fucking Palmer se vrátila do Prahy!

Po dlouhých čtyřech letech se Amanda Palmer, tentokrát sólo, přijela ukázat českým fanouškům.


Do zaplněného Paláce Akropolis přijela spolu se svými hosty, a ještě předtím než nastoupila na pódium, bylo znát, že půjde o jedinečný koncert. O takový, jaký Praha ještě nezažila.

Show zahájila polská pianistka Gaba Kulka. Po ní přišel na řadu multiinstrumentalista a Amandin spoluhráč z poslední desky Evelyn Evelyn - Jason Webley. Toho měli možnost diváci spatřit již od pěti hodin na jeho workshopu v klubu. Když vstoupil na scénu, bylo jasné, že to je muzikant jak má být. Během několika písní předvedl, jak pestře se dá dělat muzika. Hrál na akordeon, na kytaru a na klavír, zpíval, dupal, křičel a to vše v jednom silném toku emocí. Když ho potom přišla podpořit hvězda večera – Amanda Palmer, Akropole začala bouřit, a neskončila až do konce celého vystoupení. Hned první tóny skladby Astronaut z jejího sólového alba Who killed Amanda Palmer? ukázaly, že diváci dostanou to, pro co si přišli, a ještě mnohem víc. Amanda zahrála skladby jak ze sólového alba, tak ze starších děl Dresden Dolls, a dokonce s Webleym předvedli několik kousků z poslední společné desky. Během večera pak spolu se zaplněným sálem oslavila netradičním způsobem narozeniny svého manažera a spolu s Jasonem nejlevněji opila celý klub. Překvapením byl i hit Michaela Jacksona – Billie Jean, a rovněž předělávka Radiohead, kterou Amanda celý vysilující výstup zakončila. Spolu se všemi hosty, včetně svého snoubence, spisovatele Neila Gaimana, se pak ještě podělili o své podpisy a spokojené publikum mohlo jít se zpěvem domů.

Atmosféru se Amandě v poměrně velkém sále povedlo udělat přátelskou tak, jak se podaří jen málokdy, třeba v malých klubech. Svým řevem "Say You missed me!" dostala Amanda Fucking Palmer každého tam, kam chtěla.

Amanda Palmer, Palác Akropolis, Praha, 5. 5. 2010

Žádné komentáře: