neděle 13. prosince 2009

Obecní dům otevřen!

Po dlouhých měsících očekávání se konečně brány opavského Obecního domu otevřely široké veřejnosti. A to se neobešlo bez veliké slávy plné blesků foťáků, kamer, dlouhých řečí a samozřejmě také kvalitní kultury.



















Lístky na koncerty byly vyprodány téměř okamžitě. Ten, kdo přišel o pár hodin později, jen smutně odcházel s vědomím, že se večírku nezúčastní. Úvodní akcí byla velice příjemná vernisáž mladých umělců, vyrůstajících v Opavě a blízkém okolí. Jedenáct výtvarníků předvedlo své práce, ať už to byla plátna, grafiky, sochy či jiné objekty.
Dalším milým překvapením byla Electrica lady Gábiny Vaškové, která svou one-woman-show pokřtila nový Klub Art v podzemí pod Obecním domem a nažhavila tak fanoušky na další koncert legendy opavského undergroundu, skupiny Ladě – neuvěřitelného uskupení těch nejlepších hudebníků nejen z Opavy. Ti odehráli jako vždy úžasný koncert plný emocí vyvolaných waitsovským hlasem Michala Kubesy, nezaměnitelnou bluesovou kytarou Petra Uvíry i mistrovskými bicími Patrika Benka.
Po Ladě měl přijít další elektro-vizuální kousek, tentokrát z dílny Marka Salamona a Michala Puhače – projekt Ohm plain. Puhač musel nakonec zvládnou jak video, tak audio složku sám, protože Salamon z Brna nepřijel. I tak šlo o skvělý zážitek.
Po Ohm plain přišla nikdy nehasnoucí hvězda Sonyk Bel. Kapela zde netradičním způsobem pokřtila svou již osmou desku s názvem Mořem do očí, hrála totiž pouze skladby z nového alba. To ale, díky mistrovské improvizaci kytaristy Vládi Jaškeho, hlasového virtuóza a vynikajícího baskytaristy Jirky Bosáka, klávesisty Petra Kašného a bubeníka Honzy Stejskala, nebránilo fanouškům, aby se již během úvodniho jamu, kdy kapela dolazovala nástroje, dali do pohybu a naladili se tak na správnou vlnu. Jakmile Sonyk Bel spustili, málokoho to nechalo klidným. Když potom na píseň Odmlky (Úleky rtů) pozvali na pódium výše zmíněného Michala Kubesu, jeho mrazivý hlas dostal i ty z publika, kteří dosud zůstávali vůči náporům energie, kterou kapela doslova lila do zaplněného Klubu Art, chladní.
Sonyk Bel zkrátka opět předvedli, že k tomu, aby si získali diváky, nepotřebují hity jako Nikotin, Nevidím, 7. legie nebo Štěstí. Stačí jim poslední album.
Večer pokračoval elektro-perkusionistickým Duem Sarka Farka a pouštěním rockových klasik.
Celá akce, která pokračuje v neděli poezií a divadlem, tedy proběhla velmi dobře. Příjemný večer strávený v příjemných prostorách doprovázen nezapomenutelnou podívanou.


Otevření Obecního domu, Opava, 12. 12. 2009

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Konečně pořádný report pro nezúčastněné a hezký. witeg